Zit, zit ga toch is ******** zitten. Hij weet dondersgoed wat ik bedoel ga zitten. hè je zet me lekker voor paal. ondertussen wordt er hardhandig aan de riem gesjord. En fikkie staat zijn baas aan te kijken met ogen van ik snap er helemaal niks van. Ondertussen wordt het baasje Alleen maar kwader en kwader Omdat zijn hond niet luistert.
Misschien heb je dit bovenstaande verhaal wel eens vaker voorbij zien komen In de praktijk. Helaas verwachten mensen heel vaak, dat een hond alles gelijk begrijpt, in alle situaties helaas is dit niet het geval.
Hij doet het niet expres.
Een hond luistert niet naar je niet om jou te pesten maar Omdat hij jou niet begrijpt. En de reden waarom de hond je niet begrijpt kan een paar oorzaken hebben.
Nummer één: de hond heeft nog niet genoeg oefening gehad. Je bent fanatiek begonnen met trainen en in huis en In de tuin gaat het helemaal super. Maar dat betekent niet dat je hond het ook op andere plekken kan. Dit komt Omdat er dan veel meer prikkels zijn voor je hond dus veel meer afleiding. Daarnaast leren honden context gebonden, persoon zijn plaatsgebonden. Dus dat houdt in dat je hond iets in huis wel kan snappen maar als jij in een druk park staat er ineens veel meer moeite mee heeft of het gewoon helemaal niet snapt. Dit omdat de context veranderd is.
Geen reden tot paniek dit is op te lossen, je zult er ook echt wel wat voor moeten doen. Ook in deze situatie moet je je hond gaan leren wat jij van hem vraagt. Dus boos worden heeft geen zin. Want je hond snapt je niet. Waardoor je hond dus ook weer extra gestresst wordt, omdat jij kwaad op hem wordt. En hij snapt niet waarom jij zo boos word.
Je kan het een beetje vergelijken als jij een andere baan hebt. Je moet nog ingewerkt worden je weet nog niet echt helemaal hoe het gaat in dit bedrijf. En je snapt nog niet hoe de complete bedrijfsstructuur in elkaar zit, dan is het fijn als een collega jou uitlegt wat de bedoeling is. In plaats van boos te worden als ze wat van je willen maar jij weet niet wat. Maakt de situatie niet echt veel gezelliger op de werkvloer.
Dus dat betekent ook dat als je In het park bent, in een winkel of bij de dierenarts, dat als je wil dat je hond daar ook naar je luistert betekent dat je daar dan ook moet gaan trainen. dus terug naar de basis, en soms weet terug naar nul. Dit is niet erg uiteindelijk kom je ook weer op het niveau terecht waar je thuis op zat. Maar zo leert je hond wat er van hem verwacht word.
Stress……
Oorzaak nummer twee: dit ligt eigenlijk een beetje In het verlengde van oorzaak een de hond is te gestresst om jouw cue uit te voeren. Om iets te kunnen leren in een nieuwe situatie moet er niet teveel stress zijn. Sommige prikkels geven een hond veel te veel stress waardoor ze bepaalde dingen niet kunnen uitvoeren op dat moment. Of het niet willen uitvoeren Omdat het de situatie nog minder prettig maakt.
Denk bijvoorbeeld aan gaan liggen als jij een hele grote groep honden staat en jij vindt het al niet fijn om tussen allemaal vreemde honden te staan dan is liggen ook niet echt een hele fijne houding op dat moment. Dit kan er dus voorzorgen dat je hond de cue niet wil uitvoeren. Vraag in zo’n situatie dan liever wat anders van je hond of nog beter als er te veel stress is haal hem uit deze situatie.
Maar ook als je hond in nieuwe situaties de oefening nog moet leren, bij leren komt er altijd wel een beetje stress vrij. Dit is vaak positieve stress als er op een positieve manier getraind wordt en niet te veel frustratie is bij de training. Maar worden de prikkels zo overweldigend voor de hond dan is dit geen positieve stress meer maar negatieve stress. En het nadeel van negatieve stress is dat dit het leren stagneert. Het is Daarom belangrijk als jij je hond iets nieuws aan wil leren ook in andere situaties dat je het stresslevel zo laag mogelijk houdt.
Stress laag houden tijdens je training:
Als je stress en frustratie in je training zo laag mogelijk wilt houden. Dan zorg je een training in kleine stappen, zodat je hond succes heeft met wat hij doet. En pas als je hond in een prikkelarme omgeving de cue kent ga je langzaam aan de prikkels toevoegen. Dit betekend dat je op een afstand blijft en soms betekend het ook dat de hoeveelheid beloningen weer toegaan nemen. Dit de kleinere stappen te belonen en voor succes te gaan. Hoe kleiner de stappen hoe meer succes, waardoor er minder frustratie ontstaat. Daarnaast hou je bij een drukkere hond zijn focus er bij en bij onzekere honden kweek je meer zelf vertrouwen.
Dus wees vooral niet te boos op je hond als die in een situatie zit waarop die jou vraag om iets te doen niet uitvoert. ga even naar of ja je hond voldoende getraind hebt dus ook op verschillende plekken, of de situatie niet te stressvol is voor je hond.
En zeg nu niet gelijk van: mijn hond heeft geen stress. Wil je dit nu echt zeker weten, let hiervoor dus extra goed op alle signalen die jouw hond afgeeft. bijvoorbeeld meer hijgen, wegkijken, gapen, krabben, is er een situatie voor gevallen én je hond schudt zich uit, dat hij wat stijver/ gespannen loopt, zie je meer spanning In het gelaat, weg draaien enzovoorts, kortom let gewoon op alle signalen die jouw hond afgeeft want stress wordt helaas nog veel te veel over het hoofd gezien. Want trigger stacking komt veel voor (lees over trigger stacking meer in een andere blog: Das stressen )
Maar onthoud ook het feit dat een hond soms een oefening dus ook nog niet voldoende kan beheersen. in plaats van het probleem bij de hond neer te leggen kunnen wij beter gaan kijken wat wij kunnen doen, om de hond In het vervolg, ze helpen begrijpen wat wij van hem vragen. want je hond doet het niet om jou voor paal te zetten hij begrijpt je echt niet. En aan jou de taak je hond hier bij te helpen, jou te begrijpen
Hulp nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen
Reacties