De Muilkorf

Gepubliceerd op 8 juli 2022 om 20:44

Een hulpmiddel met een grote negatieve lading. Vaak omdat een muilkorf geassocieerd word met bijten. Maar belangrijk is om te weten, dat als een hond een muilkorf draagt de eigenaar zijn verantwoordelijkheid neemt om zijn hond en ook zijn omgeving veilig te houden. Dit verdient een dikke pluim.

Fotocredit Instagram: Yoshi_dogife

Verschillende redenen.

Er kunnen diverse redenen zijn, waarom een hond een muilkorf nodig heeft.

Sommige honden zijn net stofzuigers en die gaan zo doende ook over straat. Je kan je voorstellen dat dit niet altijd bevorderlijk is voor zijn gezondheid en dan kan een muilkorf uitkomst bieden.

Door (chronische) pijnklachten kan je hond absoluut niet lekker in zijn vel zitten. Lontje word korter, daardoor je hond sneller over kan gaan tot agressie. Kan er gekozen worden om andere honden te beschermen door je eigen hond te muilkorven. Maar ook als je hond van de pijnklachten af is, maar door nare ervaringen tijdens zijn ziekte periode angst agressie heeft ontwikkeld.

Maar ook voor agressie problemen in de breedste zin van het woord. Er kunnen tal van redenen zijn waarom je hond agressie inzet. Meestal komt het voort uit angst, maar het in zetten van een muilkorf zorgt ervoor dat de veiligheid voorop blijft staan. Daarnaast kan een korf net wat meer rust brengen bij de eigenaar en zo kan er goed gewerkt worden aan de problemen van de hond.

Vakantie met je hond in het buitenland, verder op hier over meer.

 

Maar ik heb de liefste hond van de wereld.

Dat geloof ik al te graag en helemaal super! Al raad ik iedereen aan, hoe lief je hond ook is ze de muilkorf toch aan te leren. Want je weet nooit, wanneer je hem nodig hebt. Om een voorbeeld te geven, je hond heeft pijn en moet hiervoor naar de dierenarts. De dierenarts moet hem onderzoeken, als er dan aan de pijnlijke plek gezeten word bestaat de kans dat je hond agressie in kan zetten. Of je hond heeft zoveel pijn dat de dierenarts niet eens kan kijken. Dan kan er in de praktijk gekozen worden om hem even een snuitje of korfje om te doen.

Je hond heeft al stress en dan krijgt hij in eens ook nog een ding op zijn neus geschoven, die hij niet kent. Dit geeft alleen maar meer stress aan een al niet te fijne situatie.

Dit is één van de redenen, om je hond de muilkorf aan te leren. Scheelt een hoop stress als je hem wel een keer nodig hebt.

Fotocredit Instagram Skip_and_zorah

Verschil tussen het snuitje en muilkorf.

Wat is het verschil tussen een snuitje en een korf. We gaan dan niet dieper in over de verschillende ontwerpen, merken of materialen.

Een snuitje is een vaak een stuk stof die je over de neus van de neus schuift. Deze zit strak om de snuit. Hierdoor kan de hond zijn bek niet meer open doen om te bijten. Belangrijk om te weten bij een snuitje is dat hij hierdoor niet kan hijgen. Juist omdat het snuitje zo strak zit. Daarom is een snuitje alleen voor korte duur te gebruiken. Anders kan de hond zijn warmte niet kwijt.

Bij een snuitje, kan de hond dus ook geen voertjes aan nemen, niet drinken en ook niet braken. Dit alles is goed om rekening mee te houden bij het gebruik van een snuitje.

 

Een korf daarin tegen is een mandje die over de snuit gaat van de hond. Dit zorgt er voor dat de hond zijn bek gewoon kan openen in de korf maar niet kan bijten. Voordelen hiervan is dat je hem langer op kan houden en goed kan trainen. Dit omdat je voertjes door de gaten aan je hond kan geven, je kan hem dus belonen. Maar hij kan dus ook hijgen en drinken.

Belangrijk is dat je korf goed past en dat je hond geen bijt schade kan veroorzaken.

Fotocredit Instagram Skip_and_zorah --->

Dobby in de skibus Oostenrijk.

Fotocredit: Kim en Dobby instagram dobbythedutchlabmix

Vakantie naar het buitenland.

Een andere reden kan zijn, om de muilkorf aan te leren is dat je op vakantie gaat. En je neemt je hond gezellig mee. In Nederland kennen we geen verplichte muilkorf wet, behalve als de gemeente dit op gelegd heeft. Maar sommige landen hebben dit wel voor bepaalde rassen, of ben je verplicht hem bij je te hebben. Of is het alleen verplicht in het openbaar vervoer.

Het is daar heel goed om voor je vertrek te kijken wat de regels zijn betreft honden. Niet alleen het land van bestemming maar ook alle landen waar je doorheen moet. Want ieder land heeft zijn eigen regels.

Dan is het voor je hond heel fijn als hij de muilkorf al kent.

Training

Nu het trainen van de korf, dit is een belangrijk punt sommige honden kunnen de druk op de snuit als niet prettig ervaren als ze dit niet gewend zijn en niet is aangeleerd dat het oké is. Sommige honden kunnen dan gestrester raken of onzekerder. En dat willen we niet, want we willen met zijn gedrag aan de slag. Daarom is het van belang de muilkorf aan te leren.

Kijk eerst zonder dat je hond lastig valt of gaat lopen prutsen als de korf om de snuit van de hond zit hoe de korf om moet. Oefen daarom eerst even droog, hoe hij om moet en hoe je hem moet sluiten.

Ga niet te snel en maak het een groot feest als je met de muilkorf gaat werken.

Fotocredit instagram: Buddy_the_stabij

De muilkorf training kort  en bondig uit gelegd,

  1. Laat de korf zien, kijkt je hond krijgt hij wat lekkers,
  2. Iedere beweging richting de korf word beloond,
  3. Hond steekt zijn neus in de korf dit word beloond,
  4. Het bandje om doen, doe dit eerst (als dat mogelijk is zonder dat zijn neus er in zit). Dit zodat je hond leert dat de beweging die je maakt en een band je achter zijn oren zit oke is.
  5. Combineer neus in korf en bandje om doen. En gelijk weer los maken.
  6. Bouw de duur langzaam uit.
  7. Ga nu lopen met je hond, blijf er een feest van maken.

Dit is heel kort uitgelegd en sommige honden hebben kleinere stappen nodig.

Belangrijk is dat de hond zelf zijn neus in de korf steekt en niet dat jij de korf over zijn neus duwt. Je kan hierdoor een grens van je hond over gaan waar hij nog niet aan toe is. Ook goed kijken of je hond niet met zijn poot de korf af wil duwen. Als dit gebeurt dan zal je een stap je terug moeten in je trainingsopbouw.

Fotocredit: Florette InMIND hondencoaching

https://www.inmind.dog

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb