Een paar keer knipperen met de ogen en het is al oud en nieuw.
Maar hoe kan je, je hond nu door deze tijd heen helpen? Als je hond deze periode nog nooit eerder heeft mee gemaakt of als dit een hel is voor jouw hond ik ga wat praktisch tips geven, om jullie er doorheen te helpen.
Angst hoe zit dat nou?
Je hebt of je kent vast wel een hond die bang is voor vuurwerk. Maar het is ook goed een klein beetje te weten wat angst met het je hond doet. Even een klein beetje theorie, ik zal het kort houden hoor angst is namelijk een complexe emotie.
Angst is een emotie, ook bij honden is dit het geval. Een angst reactie is een reflexmatige reactie. Het lichaam krijgt een prikkel binnen wat een bepaald deel van het zenuwstelsel prikkelt. Als er daarop een reactie komt, treedt er een reflex in werking. Het is heel moeilijk of bijna niet mogelijk om de reactie te stoppen op het moment dat deze in gang is. Pas als de hond weer kan denken is hij pas weer bereikbaar. Daarom luisteren honden vaak niet meer als je ze roept en ze hebben de sprint al in gezet. Daarom is management bij angst zeer belangrijk.
Angst/ schrik is er voor een reden, het helpt een dier in dit geval onze hond te overleven. Een keer schrikken is daarom niet erg. Maar angst voor langere tijd zorgt voor het aantasting van het welzijn van je hond, zowel fysiek als mentaal. Dit komt omdat er bij angst en stress o.a. het stofje cortisol vrij. Cortisol beïnvloed de hormonen en de bloeddruk, bij langdurige stress blijft het cortisol in het bloed van de hond aanwezig en word het afweersysteem aangetast.
Waar we vaak bang voor zijn bij angst is dat als we deze belonen en het gedrag erger wordt. We kunnen alleen gedrag belonen, niet de emotie. Een emotie kan een hond helemaal zonder jou ervaren. Dit betekent dat je de emotie niet kunt belonen. Dus de stelling dat jij het erger maakt door er voor je hond te zijn mag je van mij met een gerust hart los laten.
Tot zover het theoretische stukje.
Waarom kan een hond bang zijn voor vuurwerk?
Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je hond je hond een negatieve ervaring heeft gehad met geluid (vuurwerk), door bijvoorbeeld een erge schrik reactie. Maar sommige honden zijn geluidsgevoeliger dan andere honden en kunnen daardoor eerder last krijgen van vuurwerkangst.
We denken vaak dat honden alleen bang zijn voor de geluidsprikkel, maar vuurwerk is veel meer dan alleen geluid. Bij harde knallen komt er ook trilling vrij hier kan je hond op reageren. Maar wat dacht je van lichtflitsen en de geur. Er zijn dus meer aspecten waar een hond bang voor kan zijn. Het is dus belangrijk als je gaat trainen, niet alleen te trainen op geluid.
Wat moet je niet doen met een hond die bang is voor vuurwerk?
Zoals ik al zei zijn we vaak bang het gedrag te verergeren en gaan we de hond negeren. Zo kunnen we hem ook niet belonen. Maar doe dit alsjeblieft niet, emotie kun jij niet belonen. Wees er voor je hond hij kan je steun goed gebruiken.
Wilt je hond ergens schuilen onder de bank, in de badkamer, haal hem dan niet weg uit voor hem zijn veilige haven.
Vermijd het middel Vetranquil, dit is een middel waardoor honden niet meer lijken te reageren. Daarnaast het geluid wordt versterkt, je kan je voorstellen dat dit alles behalve fijn is voor je hond. Maar een goede dierenarts zal dit niet meer voorschrijven.
LET OP: dit filmpje bevat vuurwerk geluiden, heb je een hond met vuurwerkangst luister dan op laag volume of met koptelefoon.
Op het filmpje zie je een jonge hond die verschillende factoren van vuurwerk leert te associëren met leuke dingen in dit geval een snuffelmatje.
Maar wat dan wel?
Zorg er voor dat jij een veilige haven bent voor je hond. Als je hond bang is, steun hem dan. Hij heeft je nodig. Komt hij bij je liggen leg dan een hand op hem praat met hem, niet overdreven hysterisch maar gewoon rustig en blijf normaal reageren.
Laat je hond op tijden uit dat er nog bijna niks word afgestoken of rij naar een natuur gebied waar het rustig is. Zo voorkom je onnodige stress, want laten we wel wezen ze steken al veel eerder vuurwerk af dan op de afgesproken tijden.
Laat je hond daarom die periode niet los, ook niet als je hond niet bang is als je hond toch schrikt van knal een flits of wat dan ook rent hij misschien in paniek weg. Persoonlijk mijn ergste nachtmerrie.
Overleg als je extra begeleiding nodig hebt, neem contact op met je hondenschool of gedragstherapeut.
En hoe begeleid je, jouw hond door zijn eerste jaarwisseling.
Spannend, de eerste jaarwisseling van jouw hond. Natuurlijk wil je, je hond zo goed mogelijk voorbereiden. Hier wat praktisch tips, om je hond te laten wennen en hem door deze periode heen te helpen.
Begin nu al om je hond te laten wennen aan vuurwerk geluiden, er zijn cd’s op de markt. Maar je kan ook youtube gebruiken. Let er wel op dat je, verschillende geluiden gebruikt. Net als dat er verschillende aspecten zitten aan het vuurwerk heb je ook verschillende geluiden. Speel dit op zacht volume af en ga wat leuke dingen doen met je hond. Het volume ga je langzaam (en echt langzaam) opvoeren. Zorg er voor dat je hond de geluiden gaat associëren met leuke dingen. Dus ga niet te snel. Als er buiten plots vuurwerk af gaat, maak er een klein feestje van en gooi wat lekkers op de grond.
Ook belangrijk om dit niet alleen in huis te oefenen maar ook, op andere plekken zoals buiten. Waarom? zul je misschien denken, honden denk namelijk in context. Dit houd in dat ze meer moeite hebben met generaliseren en dat je daardoor op verschillende plekken zal moeten oefenen.
Je kan ook nog sterretjes gebruiken, voor lichtflitsen en de geur. Je kan natuurlijk niet het vuurwerk dat je mee zult maken op 31 december geheel na bootsen. Maar zo leg je een kleine basis voor die spannende dagen.
En wat moet je doen na 31 december?
Heb je nu een hond die echt heel erg bang is voor vuurwerk. Schakel dan een hondengedragsprofessional in! Zoek geen groepslessen, maar neem echt privé lessen zo kan er op het niveau van jouw hond gewerkt worden. Je kan kijken of je nu nog wat hulp en ondersteuning kan krijgen. Mocht dat nou niet lukken voor de jaarwisseling, start dan rond februari met je vuurwerk training. Februari? Waarom februari? Als je betijdsstart met deze training heb je alle tijd om je voor te breiden en te oefenen. Daarnaast heeft het lijf van je hond genoeg tijd gehad om de stress te verwerken.
Over die stress gesproken, plan de dagen na de jaarwisseling niet vol. Je hond heeft even de tijd nodig om te herstellen van deze stressvolle periode. Laat zijn stress emmertje een beetje leeg lopen.
Extra tips:
Hier nog een aantal tips waar mee je, je hond kan ondersteunen tijdens de jaarwisseling.
- Check of je uitlaat spullen nog heel zijn en kijk of je hond niet kan ontsnappen. Bij angstige honden die echt in blinde paniek raken adviseer ik om met je hond dubbel gezekerd uit te laten. Een goed passend tuig en halsband één van de riemen maak je vast aan een heupgordel en één riem in je hand. Zo verklein je de ontsnappingskans.
- Laat je hond betijds uit, ga niet in het heetst van de strijd naar buiten.
- Sluit ramen, gordijnen en zet radio of tv aan zo demp je het geluid en krijgt je hond minder prikkels van buiten binnen.
- Laat je hond niet alleen! Ook niet om je buren even gelukkig nieuw jaar te wensen.
- Je kan voor je hond zijn bench omtoveren tot een grot met allemaal dekens, dit dempt ook het geluid.
- Zorg dat je een leuke snuffel doos maakt dat je hond lekker bezig is tijdens de jaarwisseling. Kluiven en een goed gevulde Kong zijn ook een goed opties.
- Maak gebruik van rust gevende massage of t-touch om je hond te laten ontspannen.
- Je kan je hond in bakenen met een sjaal of gebruik maken van een thunder shirt. Check van te voren wel of je hond zich er comfortabel bij voelt.
- Gebruik rust gevende oliën, Bach Bloesem of andere homeopathische ondersteuning.
- Je hebt mutt muffs dit zijn een soort gehoorbeschermers, deze nemen het geluid weg. Let wel als je deze wilt gaan inzetten moet je deze goed aanleren, zodat je hond het fijn vind deze te dragen. Anders werkt het gebruik van deze dingen averechts.
- Is je hond echt panisch is overleg dan met je dierenarts wat andere opties zijn. Gedragsmedicatie is niet eng, het zorgt ervoor dat de prikkelgeleiding of angst geremde werken. Goede medicatie verlammen de hond niet. Bij gedragsmedicatie adviseer ik om voor de zekerheid even een bloed onderzoek te laten doen.
Reactie plaatsen
Reacties