Vaak heeft deze term een hele negatieve lading, is dat te terecht? Treed stress alleen op als er iets vervelends gebeurt, veel mensen denken van wel. Laten we eens een klein beetje in de wereld van stress duiken.
Ik vergelijk het hoofd vaak met een emmertje, hoe groot dit emmertje is verschilt per individu. De ene heeft een theekopje als emmertje en de ander heeft een emmer zo groot als een specikuip. Maar hoe groot het emmertje is verschilt per hond. Dat emmertje loopt gewoon vol op het moment dat de hond stress ervaart. Iedere (stress) ervaring die je hond heeft doet het emmertje vullen.
Misschien ken je de uitspraak dit was de laatste druppel die de emmer doet overlopen. Dit geldt ook voor de emmertjes in de hoofden van onze hond. Er lijkt niks aan de hand tot dat het emmertje vol is en je hond in eens een reactie geeft bijvoorbeeld uitvallen op dat moment is daar het laatste de laatste druppel en loopt zijn emmer over.
Het emmertje heeft tijd nodig om leeg te lopen, het is niet zo dat als de stressvolle situatie stopt dat het emmertje gelijk weer leeg is. Hij loopt langzaam leeg, het lichaam heeft tijd nodig te herstellen na een stress situatie. maar komt er voor het emmertje leeg is weer een stressvolle situatie, dan word het emmertje weer gevuld. Dit wordt ook wel trigger stacking genoemd.
Wat houd Trigger stacking in:
Dit betekend dat stress aan het stapelen is. Stel je hond is bang voor mannen met een hoed. Dit doet de emmer vullen tot de helft. Daarna gaan we gezellig naar de hondenschool leuk, maar geeft ook stress emmertje word voor een kwart gevuld. De emmer zit nu tot drie kwart vol. En dan word er tot overmaat van ramp ook nog vuurwerk afgestoken waar je hond zich een rol beroerte van schrikt. Emmer loopt nu over en hond word wat gek en gaat als een gek rond rennen (fiddle about), of valt uit naar een net passerende hond.
Dit is een voorbeeld, wat je hond zijn stress emmer doet vullen hangt ook per hond af en hoe hij reageert als uiting van die stress verschilt ook per hond.
Positieve stress vs. Negatieve stress
We denken vaak aan stress in negatieve zin, maar we kennen ook een andere vorm van stress. Positieve stress, dit is stress die je hond krijgt van opwinding van leuke dingen. Dus ook dingen die je hond leuk vind geven je hond stress. Denk bijvoorbeeld aan honden die voor auto ritjes staat te springen omdat het autoritje betekend we gaan wat leuks doen. Sommige honden zitten dan de hele autorit gespannen te wachten tot de deur open gaat, of gaan een concert geven.
Maar er zijn natuurlijk ook honden die autoritjes echte nachtmerrie vinden, door bijvoorbeeld wagenziekte. Dit is dan negatieve stress.
In beide gevallen vult het emmertje zich. Niet iedere situatie geeft dezelfde hoeveelheid stress. Bijvoorbeeld:
Je hond vind het mega leuk op de hondenschool en heeft een leuk trainings-uurtje gehad, dit vult het emmertje met een flinke bodem. Maar je hond is doodsbang voor kinderen op een skateboard en op jullie uitlaat rondje, schiet er een kind langs jou en je hond. Je hond schrikt hier zo van dat het emmertje weer verder vult. Twee verschillende situaties maar allebei die stress veroorzaken bij dehond. Hier krijg je weer te maken met trigger stacking. Het maakt voor het vullen van de emmer niet uit of het negatieve of positieve stress is. De emmer vult in beide gevallen.
Wist u trouwens dat ziekte en pijn/ jeuk ook veel stress bij uw hond kan veroorzaken. Het is daarom belangrijk honden die probleemgedrag vertonen en helemaal als het probleemgedrag is dat plotseling ontstaat om er een medische Check te laten doen bij uw dierenarts.
Labrador laat hier oogwit (whale eye) zien.
Wat gebeurt er in een hondenlijf
In een hondenlijf komt er bij stress verschillende hormonen vrij. Eén van de bekendste hormonen die vrijkomt is cortisol. Cortisol word aangemaakt in de bijnieren en beïnvloed hormonen en bloeddruk.
Maar er komt ook adrenaline vrij, dit hormoon zorgt ervoor dat de hond snel kan reageren wanneer de situatie hier om vraagt. Adrenaline komt binnen no time vrij, vanuit de bijniermerg. Maar in tegenstelling tot cortisol breekt adrenaline sneller af in het lichaam.
Een beetje stress ontkomen we niet aan, maar staat je hond onder constante stress. Dan kan dat gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond. Bij langdurige stress, blijft er ook cortisol in het bloed aanwezig, dit tast het afweersysteem van je hond aan. Met gevolg lichamelijke problemen zoals, maag en darm problemen.
Wat laat je hond zien bij te veel stress?
Soms hoor ik wel eens mijn hond is zo druk! Hij blijft maar in de lijn hangen of in een nog erger geval in mijn handen of andere lichaamsdelen. Of kan in eens heel erg uit zijn stekker gegaan tegen andere honden of mensen.
Het kan dan heel goed zijn dat zijn stress emmer vol is.
Het is daarom erg belangrijk om stress signalen te herkennen, hieronder een aantal stress signalen:
- Gapen,
- In eens heel druk zijn met iets anders bijvoorbeeld snuffelen,
- Tongelen (even snel een stukje van zijn tong uitsteken),
- Lichaam of hoofd wegdraaien,
- Pootje heffen,
- Hijgen,
- Oogwit laten zien,
- Uitschudden (terwijl de hond niet nat is).
Videocredit: instagram @puggielou
Wat zie je in de video:
Je ziet dat het Mopshondje veel stress signalen afgeeft aan de opdringerige jonge poolhond in de vorm van tongelen, oog wit laten zien en weg proberen te draaien.
(Uit eindelijk rent het Mopsje weg om bescherming te zoeken)
Wat kun je doen om te voorkomen dat, het koppie overloopt?
Heeft u hond een stressvolle dag gehad, laat hem dan even bij komen. De agenda van onze hond is soms zelfs voller dan die van ons. Geef hem dan ook lekker de tijd om dat hoofdje leeg te laten lopen. Dus check de agenda van je hond en plan ook eens een dag of twee met lekker niks doen. Helemaal na een stressvolle dag geweest is.
In plaats van druk met een bal te gooien waar ook veel adrenaline bij vrij komt, ga eens lekker aan de slag met hersenwerk en zoek spelletjes. Doe dit dan ook niet uren achter elkaar.
Het mooiste is een balans te vinden tussen genoeg fysieke uitdaging en genoeg mentale uitdaging. In te geval is overdaad schaad, maar ook als je te weinig doet kan dit problemen opleveren het is zoeken naar balans.
Wat ook erg fijn is voor je hond is dat dingen voorspelbaar zijn, dit kan routine, maar ook dingen benoemen kan zeker helpen met het voorspelbaar maken van wat komen gaat.
Een voorbeeld, Shadow mijn Malamute vond het erg prettig met afdrogen dat ik benoemde welk lichaamsdeel ik zou afdrogen. Als ik dit vergat maakte hij het duidelijk dat hij het niet prettig vond door stress signalen te laten zien als weg kijken, tongelen en gapen.
Massage en T-touch kun ook helpen om stress te verminderen. En dan hebben we natuurlijk ook homeopatisch middelen die je in kunt zetten zoals feromonen en Bach bloesem om je hond te ondersteunen.
Reactie plaatsen
Reacties