De koekjes hondenschool

Gepubliceerd op 24 juni 2020 om 11:49

Je moet niet naar die hondenschool gaan, daar word alleen gewerkt met koekjes. Je hond een koekje voor zijn neus houden zorgt er alleen maar voor dat hij luister als je hem een koekje voor houd. En je koopt hem alleen maar om. Hij moet  gewoon LUISTEREN!

Dit zijn vaak veel gehoorde uitspraken over beloningsgericht trainen, waarom deze uitspraken gedaan worden? Tja, misschien onwetendheid over wat beloningsgericht trainen inhoud, niet open staan voor nieuwe methodes, of misschien wel een compleet andere reden. Wie zal het zeggen, maar beloningsgericht trainen is in ieder geval niet het koekje voor zijn neus houden en dan alleen doet hij het.

Bruine Labrador die zijn neus in een pion die zijn vrouwtje vast houd

Mijn hond moet luisteren ook zonder koekje voor zijn neus.

Mee eens, ik loop ook niet meer bij mijn twee oude Labradors (bijna 12 en 13 jaar) steeds met een koekje te zwaaien als ik wat aan ze vraag. Ze zijn getraind, ja met beloningsgerichte trainingsmethode en ze luisteren prima ook zonder voer. En die twee van mij denken met hun maag. Maar ik belonen ze zeker af en toe nog voor goed gedrag, soms in de vorm van een koekje, maar ook met mijn stem,  door ze lekker te laten snuffelen waar ze willen of iets anders wat zij zien als beloning

Als je hond alleen luistert als je hem een koekje voor houd is dat inderdaad omkoping, maar dan is er wat fout gegaan in je trainingsopbouw. Honden denken namelijk context gebonden, hierdoor kunnen ze moeite hebben met het veranderen van de context.

Vaak blijven mensen iets te lang oefenen met het voertje in de hand en vergeten ze dit af te bouwen. Hierdoor kan het voertje onderdeel worden van de oefening en snap je hond niet meer wat je van hem wil zonder dat voertje.

Het is daarom belangrijk als je werkt met een lokvoertje, deze heel snel weer af te bouwen. En te belonen voor het gedrag dat je wilt zien, na dat hij het gedrag heeft laten zien.

Als je, je hond net wat aanleert beginnen we met een hoge beloningsratio, zo voorkomen we frustraties en zorgen we ervoor dat je hond succes heeft met het gedrag dat wij graag willen zien. Leren word zo een feest en leuk.

Naast een lokvoertje gebruiken kan je ook trainen in de vorm van shappen. De oefening opbouwen in kleine stapjes en deze stapjes belonen tot je bij de handeling bent waar je wilt wezen.

Baasje met twee kleine honden die contact met haar hebben

Wat is de beloningsratio:

Dit is de hoeveelheid voertjes die geeft in je training. Als je hond net iets nieuws aanleert is deze ratio hoog, dit betekent dat je meer voertjes geeft. Dit is om je hond goed duidelijk te maken wat je wilt zien en de kans op succes tijdens je training te bevorderen.

Naar mate je hond de oefening gaat beheersen gaat deze ratio naar beneden, dus je gaat steeds minder belonen voor die oefening.

Maar als je weer de situatie gaat veranderen, andere omgeving of meer prikkels moet je weer even meer belonen. Tot je hond het weer beheerst in die omgeving. Zo voorkom je frustratie en dat je hond de fout in kan gaan.

Foto credit: Instagram Dutchrescues

Voer afbouwen.

Uit eindelijk als je hond de oefening goed kent, gaan je die voer beloning af bouwen. En uit eindelijk hoef je niet meer voor iedere uitvoering te belonen. Wat wel belangrijk is, is dat je hond soms nog beloont word om het gedrag in stand te houden. En nee doet hoeft niet perse met voer. Je kan ook een stembeloning geven, spel, een aai (mits je hond dit ziet als beloning) of een functionele beloning.

Wat is een functionele beloning? Hierbij maak je gebruik van de omgeving, bijvoorbeeld lekker snuffelen, even los van de lijn, even spelen met een andere hond enzovoorts. Hij krijgt iets leuks als hij gedrag laat zien, die jij graag ziet bijvoorbeeld, gaan zitten, netjes aan een slappe lijn lopen. Je kan het ook oma’s regel noemen, eerst je groente op eten dan pas krijg je een toetje.

 Mijn hond heeft regels en grenzen nodig.

Ook mee eens, maar beloningsgericht trainen sluit het stellen van regels en grenzen niet uit. Trainen met beloningen betekend niet, dat je hond maar alles mag. Regels en grenzen kunnen prima hand in hand met beloningsgericht trainen. Het verschil zit hem alleen in de manier van het duidelijk maken van de regels en grenzen.

Het stellen van regel en grenzen hoeft niet uit gevoerd te worden door middel van fysieke correcties.  Maar door bijvoorbeeld een situatie te managen, voorkom dat je hond het verkeerde gedrag laat zien. Of door te voorkomen dat je hond succes heeft met gedrag dat hij laat zien, want gedrag dat succes heeft word herhaald.

 

Kleine hond kruising geeft poot

Foto credit: Instagram Dutchrescues

“Een voorbeeld hiervan is toen Shadow mijn Malamute naar buiten wou rennen als we gingen wandelen. Wou ik hier niet achteraan vliegen. Ik heb hem in kleine stapjes leren wachten bij de deur, wou hij toch opspringen om naar buiten te rennen. Dan ging de deur dicht, zo kreeg hij geen toegang tot het gene wat hij wou. In dit geval de buiten de wereld, die deur dicht doen is ook een vorm van corrigeren alleen zonder die fysieke handeling.” 

Note: soms is deze aanpak niet geschikt, dan moet er gekeken worden naar een andere trainingsopbouw. Iedere hond is een individu en er moet altijd naar de hond in kwestie gekeken worden en naar de onderliggende emoties.

Alaskan Malute treibball training

En dan moet ik zeker al het ongewenste gedrag negeren.

Vaak hoor ik deze uitspraak voorbij komen. Als je traint met een beloning, betekend dit niet dat al het ongewenst gedrag genegeerd word. In sommige situaties kan negeren een oplossing zijn, maar het is nog belangrijker je hond te leren wat je wel graag wilt zien. Dit om frustratie te voorkomen, wat weer kan leiden tot ander gedrag of word het gedrag dat erger word.

Dat houd in, dat je de hond ander gedrag aanleert. Gedrag dat je graag wilt zien in die situatie. Of je gaat de situatie managen zodat het gedrag dat je niet wilt zien zich voor doet.

Maar misschien nog wel belangrijker bij het werken aan “probleemgedrag” is dat we de achterliggende emotie en motivatie gaan achterhalen en deze gaan ombuigen naar een andere emotie. Want we kunnen er niet omheen honden hebben emoties ( de meeste hondeneigenaren wisten dit natuurlijk al). Maar het is nu ook bevestigd door de wetenschap.

Dit is beloningsgericht trainen in de notendop, je moet houd ook rekening met leerprincipes en nog veel meer aspecten.

Beloningsgericht trainen is zoveel meer dan het zwaaien met een koekje.


Wil je meer weten of ben je opzoek naar een hondenschool die beloningsgericht traint dan kun je contact met mij opnemen 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb