Leven met een oudje

Gepubliceerd op 11 november 2020 om 12:05

Ik kan zo genieten als ik een grijs snoetje van een hond zie.

Op dit moment heb ik ook twee oudjes in huis, één van 13 jaar en één van 12 jaar. Ja, Mazzel en Faith zijn twee echte seniortjes. Daarom vond ik het tijd om eens een blog te schrijven over de senioren honden, want of we het nu willen of niet een senior krijgt vaak wel last van ouderdom kwaaltjes.

Bruine Labrador met grijze snoet

Wat houd senior eigenlijk in:

Heel simpel je hond word ouder. Maar wanneer is je hond senior? Dat is eigenlijk per hond anders, want wat voor de ene hond zo is, is voor de ander niet het geval. Maar er word gemiddeld gezegd op een leeftijd van zeven jaar valt je hond onder senior. Maar of je hond dan echt al senior is, is dus afhankelijk van je hond. Zoals als grootte en leefstijl.

Ren daarom niet gelijk als je hond zeven jaar is geworden, naar de dierenwinkel om senioren voeding te halen, maar kijk hier echt naar de behoefte van je hond. Laat je voor voeding adviseren door een dierenspeciaalzaak of voedingsdeskundige.

Wat merk je aan je hond?

Vaak gaat dit heel geleidelijk en misschien merk je in het begin niet veel. Vaak merk je dat dingen niet zo snel meer gaan als vroeger, hond krijgt meer moeite met bepaalde handelingen. Merk je dit laat je hond dan gelijk na kijken door een dierenarts of fysiotherapeut. Hoe sneller je er bij bent bij pijn klachten hoe beter. Maar misschien merk je wel dat je hond wat meer gaat drinken dan anders, of als hij op staat dat hij wat kreupel is.

 

Hier volgen een aantal zaken waar je op kan letten:

 

  • Meer drinken en/ of plassen,
  • Moeite met opstaan (opstart kreupel),
  • Moeilijk eten,
  • Mank lopen,
  • Sneller buitenadem,
  • Vermageren of aankomen,
  • Uit de bek stinken.

Merk je één van de boven staande dingen laat je oudje dan eens na kijken door een dierenarts. Hoe sneller je iets weet hoe beter.

Zwarte Labrador met grijze snoet

De meest voorkomende aandoeningen op een rijtje?

Er zijn natuurlijk een aantal aandoeningen die vaker voorkomen bij oudere honden, denk hierbij aan:

  • Artrose: misschien heb je hier al wel eens van gehoord en kan erg pijnlijk zijn voor je hond. Je merkt vaak stijf lopen, pijn bij op staan enzovoorts.
  • Staar: Het troebel worden van de ogen, ze gaan dan slechter zien.
  • Dementie: Net als mensen kunnen honden dement worden. Ze raken gedesoriënteerd, onrustig, blafferig, slaapritme veranderd s’nachts wakker over dag slapen, in eens niet meer zindelijk zijn enzovoorts.
  • Gebitsproblemen: Als je hond hier last van krijgt kan dit niet alleen problemen geven in de bek, maar ook in de rest van het lijf. Belangrijk is daarom te zorgen voor een goede gebitsverzorging (poetsen, is je hond dit niet gewend zal je dit moeten trainen). Hoe merk je gebitsproblemen op? Je hond stinkt meer uit zijn bek, verminderde eetlust, tanden die verkleuren (tandplak/ tandsteen), maar let ook op ontstoken tandvlees.
  • Doof worden.
  • Verschillende problemen met organen,
Kruising poedel

Balou een senior poedelkruising 

Waar moet je opletten als je nog traint en/ of sport met je hond?

Merk je dat bepaalde bewegingen minder goed gaan, of merk je dat hij bijvoorbeeld met behendigheid dat er latjes getikt worden. Laat je hond dan zeker even na kijken op ongemakken. En bedenk dan wat nog haalbaar is voor je hond wees realistisch.

Houd rekening met de hond zijn mogelijkheden en de onmogelijkheden van je hond. Misschien is behendigheid niet meer haalbaar door pijnklachten, maar er zijn genoeg andere sporten die minder fysieke inspanning vergen van je hond. Maar ook als bepaalde commando’s die je van je hond vraagt die niet meer zo lekker gaan, zijn deze dan echt nog nodig. Zoals zit, zit is een best belastende houding helemaal als je pijn hebt. Is een zit vragen van je hond dan echt zo belangrijk kan hij niet gewoon blijven staan?

Mazzel en Faith hebben bijvoorbeeld alle bij er erg moeite met het zitten door artrose. Ik vraag ze dit daarom niet meer, ik vind een zit niet iets noodzakelijks. Als ik wil dat ze blijven heb ik het ze geleerd dat, dat ook staand kan. Een zit is in mijn ogen, niet een oefening die hoog nodig is.

Faith heeft ook moeite met lang stil staan, dit probeer ik ook te voorkomen of ik laat haar liggen of ze doet dit zelf. Helemaal prima.

Maar kijk goed, naar jouw hond en pas je activiteiten aan. Liever iets meer kleine rondjes lopen dan minder alleen dan langer bijvoorbeeld.

Een zwarte en een bruine labrador liggend in gras

Wat kun je doen om je oud een goede oude dag te geven:

Misschien een in kopper na alles wat ik verteld heb, maar heb goed contact met je dierenarts. Heb je dat niet, omdat je geen goede klik hebt? Dan is het misschien handig een andere dierenarts te zoeken waar je in vertrouwd en waar je het mee kan vinden. Vraag vooral aan je dierenarts wat de mogelijkheden zijn in de kliniek voor je oudje. Sommige dierenartsen heb speciale spreekuren voor oudere honden of een senioren check.

Zorg dat je hond lekker kan liggen misschien is een orthopedisch honden bed een goede optie. Deze kussens bestaan uit traag schuim en zorgen ervoor dat de gewrichten ontzien worden.

Er zijn verschillende supplementen op de markt om een oude hond te ondersteunen, overleg met je dierenarts wat verstandig is. Let wel een supplement vervangt goede voeding niet. Daar ga ik gelijk op door, goede voeding vormt natuurlijk de basis. Afhankelijk van de behoefte van je hond kun je in een dierenspeciaalzaak de juiste voeding voor jouw hond vinden. Weet je niet wat bij jouw hond past of weet je niet waar je op moet letten? Vraag dan advies in de winkel of aan een voedingsdeskundige.

 

Trainen doe je op maat, omdat je hond ouder is betekend niet dat je helemaal niks meer kan doen. Je moet het alleen aanpassen aan jouw hond. Dingen op een rustig tempo en een lage belasting.

 

Hou het koppie van je oudje lekker bezig, lekker puzzelen met je hond is daar de beste optie voor. Zorg er wel voor dat je puzzels en hersenwerkjes rustig opbouwt. Maak het niet gelijk te moeilijk, dit voorkomt frustratie of een hond die het opgeven. Let wel op, als je hond blessures heeft is het verstandig een professional in te schakelen. Waarom zou je denken, maar er moet rekening gehouden worden met de bewegingen die een hond maakt. Ook bij bepaalde hersenwerkjes kunnen er bewegingen worden gemaakt die niet goed zijn bij bepaalde blessures.

Kruising poedel

Heb je een hond met dementie, is het belangrijk als hij een ongelukje heeft of onrustig is niet baas te worden. Dat geeft je hond alleen maar meer stress waardoor het gedrag erger kan worden. Zorg voor rust en regelmaat.

Heb je een gladde vloer en heeft je hond meer last om zijn pootjes te coördineren kan het handig zijn om kleedjes en matje neer te leggen zodat je hond meer stabiliteit kan vinden en je voorkomt uitglijden. Je zou ook kunnen kijken of je tapijt kan vinden en dan kun je stroken door het huis neerleggen.

Een zwarte en een bruine labrador liggend in gras

Bij oudere dieren gaan de zintuigen achteruit, de neus gaat pas als allerlaatste achter uit dus laat je oud je lekker snuffelen ook op straat. Is je oudje blind, verander dan niet steeds je inrichting, zo voorkom je dat hij overal tegen aan loopt.  

Pas je looptempo aan, sleur je oudje niet over straat hij loopt niet expres langzaam hij kan gewoon niet sneller. Gewoon lekker samen slenteren.

 

En dan nu het aller belangrijkste!!!

GENIET! Maak zolang het kan mooie herinneringen en foto’s. Als je oudje er straks niet meer is, zijn dit de meest waardevolle dingen.

Geef je oudje een lekkere knuffel en geniet van het samen zijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.